December 31, 2009

(00-TALET) PLATS 30-21

30. The Postal Service - "Such Great Heights" (2003)
Det må vara svårt att inte ha någon som helst relation till "Such great heights". Min egen är inte himlastormande på något vis, men det är en sån där låt som är uppenbart fantastisk.

Minnesvärt: De första 40 sekunderna.


29. Arne Hansen & The Guitarspellers - "Sweet As Candy" (2000)
Hur jag upptäckte den här självklara lilla bagatellen är dolt i det förflutna, men det var troligtvis en ren tillfällighet. "Sweet as candy" går att finna på det alldeles utmärkta albumet So happy i could pop, vol. 1.
Minnesvärt: Ja, vad ska man säga, det börjar redan med den första gitarren.


28. Ed Harcourt - "She Fell Into My Arms" (2001)
Ed Harcourt var det där underbarnet som satt ensam vid ett piano på landets största festival. Som jag minns det så borde det ha varit 2001. Det lät i vilket fall väldigt bra genom tv:n hemma i Tibro. Det var först några år senare som jag insåg hur bra "She fell into my arms" var.

Minnesvärt:
"Well there's a thousand things I shouldn't do
But if I do them I should do them with you".


27. Graham Coxon - "Bittersweet Bundle Of Misery" (2004)
Graham var alltid coolast i Blur. Den där knepige typen som blev påkörd av bilar. Aldrig rakt igenom sympatisk. Men det var alltid helt självklart att han skulle vara bäst när det kom till solokarriärer. "Bittersweet bundle of misery" är en riktig fullträff. Dessutom, en tax i videon. Grädden på moset.
Minnesvärt: Solot, 3:00.


26. The Bear Quartet - "Brother John" (2001)
Bäst på Gay Icon. Och så jävla bra överhuvudtaget. Texten handlar om tidigare gitarristen Johan Forsling, vilket gör hela låten än mer ödesmättad.
Minnesvärt: Redan vid den första sekunden är det här så uppenbart en BQ-låt. Och från den där första sekunden är man såld.


25. The Coral - "Dreaming Of You" (2002)
Det känns som att "Dreaming of you" är lite bortglömd. Inte bortglömd som i "vadfanärdettafördammigtkrafs", men den här låten borde väl stå som en av 00-talets största klassiker.

Minnesvärt: Vad är inte minnesvärt? Allt sitter i ryggmärgen.


24. The Libertines - "What A Waster" (2002)
The Libertines allra första singel, och vilket avtramp!

Minnesvärt:
"Where does all the money go
Straight, straight up her nose".


23. Håkan Hellström - "Vi Två, 17 år" (2000)

Detta var den allra första Håkan-låten jag fastnade för. B-sida på KISFMG. Det räcker med att höra det inledande hafset på gitarren för att bli 19 år på nytt. Det fanns en tid när den store estradören alltid avslutade med "Vi två, 17 år", långa mastodontversioner som gärna hade kunnat hålla på för evigt. Det här är så fruktansvärt bra.
Minnesvärt: Allt. Allt. Allt.


22. Speed Of Sound Enterprise - " That Would Be Something" (2000)
Speed Of Sound Enterprise försvann från scenen lika snabbt som man dök upp. Man lämnade i vilket fall kvar "That would be something", och det är ta mig tusan inte fy skam. Jag har för mig att det var nån snubbe från Sator med, och en rakad typ på bas. Skitsamma.
Minnesvärt: En av svensk pops starkaste melodier någonsin. Sug på den.


21. The Avalanches - "Since I Left You" (2000)
Nej, jag hade inte glömt den här lilla biten. Det vore tämligen omöjligt. The Avalanches gick väl och stängde in sig i en grotta efter den här succén, men det spelar ingen roll. Det här är livsglädje i sin renaste form.
Minnesvärt: "Get a drink, have a good time now, welcome to paradise". Sedan bär det av.

No comments: