September 5, 2008

SO COME THE STORMS OF WINTER AND THEN THE BIRDS IN SPRING AGAIN


I förrgår när spårvagnen for förbi Vasaplatsen på väg upp mot Chalmers så fastnade mina ögon på höstens första hop med gula löv som dansade förbi i flock. Det fick mig att börja ta tag i en liten höstmix, det vill säga "the best of autumn". En del av dessa låtar har jag tillbringat många höstar med, speciellt "Who knows where the time goes" med Fairport Convention. Sandy Dennys röst är totalt trollbindande och texten markerar ett uppbrott i symbios med ett uppvaknande. Den finns med på Unhalfbricking från 1969. Fantastiskt album, faktiskt så fantastiskt att det utsökta omslaget har fått en säker ställning längst upp i den här bloggen.

Sen får ni faktiskt fyra briljanta låtar till.
"I go to sleep" med Applejacks släpptes i augusti 1965 och är skriven av Ray Davies. The Pretenders version av den här låten gillar jag skarpt, men det som Applejacks lyckas göra med den är brutalt vackert. Honeybus släppte bara ett album, döpt till Story, alltså samma namn som låten som finns med här. Det fick se dagens ljus 1970 och var helt klart värt ett bättre öde än att bara falla i glömska. Marvin Gayes version av "Abraham, Martin and John" är helt bedårande. Låten är enligt min mening en av de främsta som någonsin har skrivits, både textmässigt och låtmässigt, men den äran tillskriver vi Dick Holler. Och till sist så har vi Nick Lowe med "Only a fool breaks his own heart". Kommentarer överflödiga. Så ge er ut och sparka lite på löven med dessa låtar i öronen och ha en skön start på hösten.

"Across the evening sky, all the birds are leaving
But how can they know it's time for them to go?
Before the winter fire, I will still be dreaming"

01. Fairport Convention - "Who knows where the time goes"
02. Applejacks - "I go to sleep"
03. Honeybus - "Story"
04. Marvin Gaye - "Abraham, Martin and John"
05. Nick Lowe - "Only a fool breaks his own heart"

6 comments:

Niklas said...

Håller med om "Abraham, Martin & John". En alldeles fantastisk låt. Hörde den första gången på någon sextiotalssamling jag köpte för många år sedan, och blev fullständigt hänförd.

Sebastian said...

exakt så. det är en sån där låt som aldrig bleknar på något vis.

pedram said...

fin blandning! fin blogg!

Sebastian said...

pedram: tack, och tack detsamma!

Anonymous said...

Tack för en fin blandning!

Sebastian said...

varsågod anders, roligt att höra att det uppskattas.